Kosár tartalma:

Az Ön kosara pillanatnyilag üres.
Címlap Webáruház Élelmiszerek Olajok Világos szójaszósz
Világos szójaszósz

Világos szójaszósz

A szójaszósz, a természetes erjesztésnek köszönhetően, igen vitamindús és fűszeres.
478 Ft

Termék információk

Világos szójaszósz termék leírás

Készítése, előállítása:
A szójaszósz alapja a szójabab, de vannak fajtái, amikor a szójaszószt búzával vagy árpával keverve készítik. A szójaszósz egy három lépcsős folyamat eredményeként jön létre. Első lépésként a szójababot nagy kádakba helyezik, majd gombatenyészettel - Aspergillus gombatenyészet - oltják be. Ezt követően három napig érlelik. Az így létrejött anyagot koji-nak hívják. Ezt a keveréket nagy tartályokba töltik, ahol sós vizet öntenek rá, így kapják a moromi-t. A moromi-t utána hónapokig hagyják erjedni, ez alatt az idő alatt alakul ki a szójaszószok jellemző íze, aromája.

Az erjesztés végén a szószt elválasztják a masszától, szűrik, pasztörizálják és csomagolják.
Jellemzés
A szójaszósz, a természetes erjesztésnek köszönhetően, igen vitamindús és fűszeres.

Fajtái:
Állagát tekintve alapvetően két fajtája van a világosabb sósabb, amit asztali ízesítőként alkalmaznak és a sötétebb, töményebb, amit inkább főzésre használnak. Ezen kívül különbség van a kínai és a japán szójaszósz között is. A kínai sötétbarna színű és sűrű, míg a japán feketébe hajló, állaga hígabb.


A szószban levő só miatt hűtés nélkül is igen sokáig eláll.


Elkészítés, felhasználás:
A keleti konyha elválaszthatatlan része, nincs olyan étel, amihez ne használnák fel, vagy a főzés során, vagy az ízesítésnél. Levesek, húsok, halak, zöldségek (kivéve spárga!), sőt nem ritkán desszertek fűszere.